Sernik z rosą na kruchym spodzie

(sxc.hu)

Dziś proponujemy sernik z rosą. Smaczny, tradycyjny, na kruchym spodzie; a przede wszystkim, bardzo prosty w wykonaniu.


Składniki:


Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g cukru
  • 100 g margaryny
  • 2 żółtka
  • 1 całe jajko
  • tłuszcz do posmarowania formy

Masa serowa:

  • 1 kg białego sera
  • pół szklanki oleju
  • 2 szklanki mleka
  • 1 budyń śmietankowy
  • 2 całe jajka
  • 4 żółtka
  • pół szklanki cukru

Rosa (czyli beza):

  • 6 białek
  • 1 szklanka cukru

Sposób przygotowania:

  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.
  • Zmiksować składniki na ciasto, wylać na natłuszczoną formę.
  • Zmiksować składniki na masę serową, wylać na ciasto. Pieczemy przez 45 minut.
  • Białka ubić na sztywno z cukrem.
  • Wyjąć sernik z piekarnika, nałożyć pianę na wierzch i piec przez następne 15-30 minut.

Sernik najlepiej smakuje na drugi dzień ;)

 

Wspomóż Nas

Twoja ocena:

Średnia ocen:

3.83

Liczba głosów:

6

 

 

Komentarze użytkowników (0)

Sortuj według najnowszych

 

 

Logowanie

 
Opcja umożliwiająca automatyczne logowanie w serwisie przy kolejnej wizycie. Jest aktywna do momentu wylogowania.
zarejestruj się zapomniałeś hasła?
Zaloguj przez Facebook