Dżem z czarnej porzeczki - spiżarnia S. Anastazji

Dżem z czarnej porzeczki, pyszny, kwaskowy, doskonały jako dodatek do pieczywa, ciast, kremów, deserów oraz przepyszny jako dodatek do mięs, dziczyzny, ryb i jaj. Przepis ze spiżarni Siostry Anastazji.

 

 

 

Składniki:

  • 1 kg czarnej porzeczki
  • 80 dag cukru kryształu

 

Owoce oczyścić, umyć, wymieszać z cukrem i zmiksować. Napełnić słoiki. Dobrze zakręcone pasteryzować przez ok. 15-20 min.


Jako dodatek do pieczywa, ciast, kremów, deserów oraz przepyszny jako dodatek do mięs, dziczyzny, ryb i jaj.

 

Jak pasteryzować? Siostra Anastazja radzi:

 

Słoiki z przetworami pasteryzuje się przez ich gotowanie w dużym garnku, którego dno wyłożone jest płótnem lub specjalną dziurkowaną wkładką. Słoiki ustawia się w odstępach, aby gorąca woda między nimi swobodnie przepływała. Słoiki ustawia się w garnku z gorącą wodą tak, by były zanurzone w wodzie do ¾ ich wysokości. Po skończonej pasteryzacji ostrożnie wyjmujemy słoiki i stawiamy luźno na ściereczce do czasu przestygnięcia. Szczelność sprawdzamy na drugi dzień.

 

Wiecej przepisów na wyśmienite przetwory, ciasta i ciasteczka, zdrowe surówki i sałatki oraz wiele innych potraw znajdziesz w  poradnikach kulinarnych Siostry Anastazji - zobacz!
 


 

Wspomóż Nas

Twoja ocena:

Średnia ocen:

4.75

Liczba głosów:

12

 

 

Komentarze użytkowników (0)

Sortuj według najnowszych

 

 

Logowanie

 
Opcja umożliwiająca automatyczne logowanie w serwisie przy kolejnej wizycie. Jest aktywna do momentu wylogowania.
zarejestruj się zapomniałeś hasła?
Zaloguj przez Google
Zaloguj przez Facebook