Rajska szarlotka czyli domowy smak raju

Rajska szarlotka czyli domowy smak raju
Joachim Hutt, Helmut Klein
  • 1 kg kwaskowatych jabłek
  • (po obraniu i umyciu ok. 750 g)
  • 50 g orzechów laskowych
  • 50 g rodzynek
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 10 ml calvadosu
  • 150 g masła
  • 150 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • otarta skórka z 1 cytryny
  • 300 g mąki
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • 4 łyżki mleka
  • masło do natłuszczenia formy
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 50 g masła do pieczenia

Przygotowanie:

  1. Jabłka obrać, usunąć pestki, pokroić na małe cząstki. Orzechy laskowe grubo posiekać, dodać rodzynki, sok z cytryny, cynamon i calvados i wszystko wymieszać z jabłkami. Odstawić.
  2. Z masła, cukru, cukru waniliowego, jajek, soli, otartej skórki z cytryny, mąki, proszku do pieczenia zarobić gładkie ciasto (można do tego użyć malaksera).
  3. Piekarnik nastawić na 200°C (gaz: stopień 4). Formę do ciasta o średnicy ok. 28 cm natłuścić masłem. Wylepić ją, biorąc na to ok. 2/3 ciasta.
  4. Ostrożnie rozłożyć na cieście masę jabłkową. Teraz do reszty ciasta dodać 4 łyżki mleka, zarobić i rozłożyć ciasto możliwie gładko na jabłkowej masie.
  5. Zmieszać cukier z cynamonem i posypać wierzch ciasta. Rozłożyć na nim kawałeczki masła. Piec w piekarniku ok. 60 minut.

Szarlotka smakuje najlepiej ze świeżą bitą śmietaną. Smak tej ostatniej może dodatkowo podnieść kilka łyżek Cointreau (likieru pomarańczowego).

Smacznego!

Więcej przepisów w książce: Potrawy Biblijne - Joachim Hutt, Helmut Klein

DEON.PL POLECA

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Rajska szarlotka czyli domowy smak raju
Wystąpił problem podczas pobierania komentarzy.
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.