Schab czosnkowy pieczony w rękawie

Schab czosnkowy pieczony w rękawie
Pieczony schab czosnkowy (fot. calamity_hane/flickr.com)
apio / DEON.pl

Pyszny, aromatyczny, soczysty, mocno czosnkowy - schab pieczony w rękawie. Nie sposób mu się oprzeć...

  • 1 kg schabu bez kości
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 łyżeczki suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren kolorowego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki cząbru
  • 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
  • olej
  • rękaw do pieczenia

Przecisnąć czosnek przez praskę, dodać pozostałe zioła i przyprawy. Wszystko razem wymieszać i zalać olejem do uzyskania gęstej masy. Masą wysmarować schab, włożyć do rękawa do pieczenia i odstawić do lodówki na 12 godzin.

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C, włożyć rękaw do piekarnika (na brytfance) i piec ok 60 min. W trakcie pieczenia rękaw ze schabem obrócić kilka razy - schab równo się upiecze.

Po przestygnięciu krioć na plastry ok. 1 - 1,5 cm.

DEON.PL POLECA

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Schab czosnkowy pieczony w rękawie
Wystąpił problem podczas pobierania komentarzy.
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.