Soczysty filet z indyka, pieczony w folii

Soczysty filet z indyka, pieczony w folii
Soczysty filet z indyka pieczony w folii (fot. kimberlykv/flickr.com)
apio / DEON.pl

Mięso z indyka, zwłaszcza pierś ma wyjątkowo niską zawartość tłuszczu - zaledwie 2%, a i te 2% to wartościowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Dlatego dobrze, by indyk częściej gościł w naszej kuchni, w miejsce np. tak popularnej wieprzowiny. Dziś polecamy soczysty filet z indyka, pieczony w folii.

  • 1 pierś z indyka
  • 2 łyżki soli
  • 1 łyżka bulionu drobiowego
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 łyżka musztardy
  • 3 rozgniecione ząbki czosnku
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Filet umyć, głęboko ponakłuwać widelcem.

W 1 litrze wody rozpuścić 2 łyżki soli i zalać tą mieszanką mięso na około 2 godziny. Po tym czasie mięso wyjąć, osączyć i wysuszyć.

Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać i natrzeć nią mięso. Tak przygotowane mięso zawinąć w folię i odstawić na godzinę do lodówki. Następnie piec przez 40 - 50 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni C, po tym czasie folię rozchylić i dopiec filet przez 10 minut. Znakomicie smakuje na gorąco jak i na zimno.

DEON.PL POLECA

Plastry mięsa podawać przyozdobine plasterkiem cytryny i gałązkami świeżego rozmarynu.

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Soczysty filet z indyka, pieczony w folii
Wystąpił problem podczas pobierania komentarzy.
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.