Papryka nadziewana mięsem i ryżem

Efektowne i smakowite danie, którego przygotowanie nawet niewprawnym kucharzom nie sprawi trudności. Polecamy!

 

 

Składniki:

  • 4 papryki jednakowej wielkości, mogą być różnych kolorów
  • 200 dag ryżu
  • 300 dag mięsa wieprzowego (do zmielenia, może być łopatka)
  • 1 cebula
  • ząbek czosnku
  • pieprz, vegeta

 

Cebulę zeszklić na patelni i dodać zmielone mięso. Podsmażyć, doprawić vegetą, pieprzem, dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.

Ryż ugotować na sypko.

Papryki opłukać, odciąć górę i wydrążyć.

Ryż połączyć z mięsem i napełnić farszem papryki.

 

Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, podlewając odrobiną wody i zapiekać w gorącym piekarniku przez ok. 30 min. Można też skorzystać z opcji grill - warto wtedy przygotować z folii aluminiowej podstawki pod każdą paprykę, które utrzymują papryki w trakcie grillowania.

 

 

 

Wspomóż Nas

Twoja ocena:

Średnia ocen:

5

Liczba głosów:

15

 

 

Komentarze użytkowników (3)

Sortuj według najnowszych

Zgłoś do moderacji

Edyyta 15:54:18 | 2016-11-28
Jank co Ty wymyślasz w przepisie jest 10 razy mniej niż piszesz :)

Oceń odpowiedz

Zgłoś do moderacji

~Janka 13:51:25 | 2014-10-21
2 kilo ryzu i 3 kilo mięsa ?!? o matko

Oceń 6 8 odpowiedz

Zgłoś do moderacji

~Marta 17:43:38 | 2010-02-27
Bardzo dziękuję za przypomnienie tego przepisu! Zupełnie o nim zapomniałam a chętnie zjem!

Oceń odpowiedz

 

 

Logowanie

 
Opcja umożliwiająca automatyczne logowanie w serwisie przy kolejnej wizycie. Jest aktywna do momentu wylogowania.
zarejestruj się zapomniałeś hasła?
Zaloguj przez Facebook