Sałatka z tuńczykiem, ryżem i dodatkami

Sałatka z tuńczykiem, ryżem i dodatkami
Sałatkę z tuńczykiem można zmodyfikować dodając nowe składniki, jak zielone ogórki lub czerwoną fasolę (fot.sxc.hu)
slo

Dziś, drodzy smakosze, kolejny przepis na sałatkę, tym razem w roli głównej tuńczyk. Role drugoplanowe przypadają na ryż, kukurydzę, oliwki oraz cebulkę. Sałatkę z tuńczykiem można zmodyfikować dodając nowe składniki, jak zielone ogórki lub czerwoną fasolę.

Składniki:

  • 1 puszka tuńczyka w oliwie,
  • woreczek ryżu,
  • 1 czerwona cebula,
  • 2 pomidory,
  • kukurydza,
  • oliwki nadziewane papryką,
  • szczypiorek,
  • sól, pieprz, curry.
  • Ryż ugotować na sypko w posolonej wodzie z dodatkiem curry, odcedzić i ostudzić.
  • Tuńczyka odsączyć i rozdrobnić.
  • Cebulę obrać i drobno posiekać.
  • Dodać oliwki (można je pokroić na połówki).
  • Pomidory sparzyć, obrać i pokroić w kostkę.
  • Dodać kukurydzę.
  • Wszystkie składniki połączyć, dodać posiekany szczypiorek, wymieszać, doprawić do smaku (można dodać majonez).

Proste prawda?

Smacznego.

DEON.PL POLECA

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Sałatka z tuńczykiem, ryżem i dodatkami
Wystąpił problem podczas pobierania komentarzy.
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.