Sałatka z tuńczykiem, ryżem i dodatkami
Sałatkę z tuńczykiem można zmodyfikować dodając nowe składniki, jak zielone ogórki lub czerwoną fasolę
(fot.sxc.hu)
slo
Dziś, drodzy smakosze, kolejny przepis na sałatkę, tym razem w roli głównej tuńczyk. Role drugoplanowe przypadają na ryż, kukurydzę, oliwki oraz cebulkę. Sałatkę z tuńczykiem można zmodyfikować dodając nowe składniki, jak zielone ogórki lub czerwoną fasolę.
Składniki:
- 1 puszka tuńczyka w oliwie,
- woreczek ryżu,
- 1 czerwona cebula,
- 2 pomidory,
- kukurydza,
- oliwki nadziewane papryką,
- szczypiorek,
- sól, pieprz, curry.
- Ryż ugotować na sypko w posolonej wodzie z dodatkiem curry, odcedzić i ostudzić.
- Tuńczyka odsączyć i rozdrobnić.
- Cebulę obrać i drobno posiekać.
- Dodać oliwki (można je pokroić na połówki).
- Pomidory sparzyć, obrać i pokroić w kostkę.
- Dodać kukurydzę.
- Wszystkie składniki połączyć, dodać posiekany szczypiorek, wymieszać, doprawić do smaku (można dodać majonez).
Proste prawda?
Smacznego.
Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.
Skomentuj artykuł