Czereśnica - zupa czereśniowa

(fot. Benson Kua / flickr.com / CC BY)

Pyszna i lekka zupa doskonała na leniwe, letnie popołudnia... Szybka i prosta w przygotowaniu.

 

Czas przygotowania : 30 minut            Porcja dla 6 osób

 

 

Składniki:

  • 3 szklanki czereśni
  • szklanka śmietany
  • 2 żółtka
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • cukier (ilość według upodobań)

 

Sposób przygotowania:

  • usuwamy pestki z czereśni
  • pozbawione pestek owoce zalewamy litrem wody
  • gotujemy do miękkości - kilka minut
  • następnie czereśnie przecieramy przez sitko
  • przecier gotujemy 
  • dodajemy cukier 
  • następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną rozmieszaną z kilkoma łyżkami wody
  • gotujemy parę chwil
  • w wazie ucieramy żółtka ze śmietaną na puszystą masę i wlewamy zupę

Można podawać ze słodkimi grzankami. Do ozdoby można użyć listków pietruszki lub bazylii :)

 

 

 

 

 

 

 

Wspomóż Nas

Twoja ocena:

Średnia ocen:

5

Liczba głosów:

2

 

 

Komentarze użytkowników (0)

Sortuj według najnowszych

 

 

Logowanie

 
Opcja umożliwiająca automatyczne logowanie w serwisie przy kolejnej wizycie. Jest aktywna do momentu wylogowania.
zarejestruj się zapomniałeś hasła?
Zaloguj przez Facebook