Bruschetta - doskonała przekąska

(fot. jamailac / flickr.com))

Bruschetta to doskonała przekąska. Pierwotnie była prostym daniem rolników - plantatorów oliwek (mogła narodzić się w tłoczniach, gdzie robotnicy spędzali wiele godzin przy monotonnej pracy, opiekając na ogniu kawałki chleba, polewając oliwą i posypując solą).

 

 

 

Składniki:

  • 4 kromki pszennego chleba
  • 2 pomidory       
  • 1 pęczek grubo pokrojonej
  • bazylii  
  • sól         
  • pieprz
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy

Sposób przyrządzania:

  • kromki chleba opiec w tosterze, piekarniku lub na grillu
  • pomidory pokroić w drobną kostkę i wymieszać z posiekaną bazylią
  • posolić i przyprawić pieprzem
  • opieczone kromki chleba natrzeć rozkrojonym ząbkiem czosnku
  • pomidory z bazylią ułożyć na wierzchu - skropić oliwą
  • udekorować listkami bazylii

 

Wspomóż Nas

Twoja ocena:

Średnia ocen:

5

Liczba głosów:

14

 

 

Komentarze użytkowników (0)

Sortuj według najnowszych

 

 

Logowanie

 
Opcja umożliwiająca automatyczne logowanie w serwisie przy kolejnej wizycie. Jest aktywna do momentu wylogowania.
zarejestruj się zapomniałeś hasła?
Zaloguj przez Google
Zaloguj przez Facebook