Sałatka z tuńczykiem
Kolejność układania składników jest dowolna.
slo / s. Anastazja
Kolejność układania składników w sałatce z tuńczykiem jest dowolna. Zależy od upodobań smakowych lub kolorystycznych. Tuńczyka można zastąpić pokrojonymi śledziami - przewrotnie proponuje siostra Anastazja.
Składniki:
- 2, 3 marchewki,
- 1 cebula,
- 20 dag kaszy kuskus,
- 2 puszki tuńczyka w kawałkach w oliwie,
- 3-4 jaja,
- 10 dag sera żółtego,
- 1/2 pęczka szczypiorku,
- 1 puszka kiełków sojowych,
- 1 mały słoik majonezu,
- sól,
- pieprz.
- Marchew ugotować i pokroić w kostkę.
- Cebulę i szczypiorek drobno pokroić.
- Jaja ugotować, obrać, oddzielić białko od żółtka i osobno zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Kaszę ugotować wg przepisu. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Tuńczyka i kiełki sojowe odcedzić.
- W szklanym naczyniu układać składniki warstwami tak, by co drugą warstwę przełożyć niewielką ilością majonezu.
- Każdą warstwę doprawić do smaku.
- Wierzch sałatki przybrać dekoracyjnie.
Kolejność układania składników jest dowolna. Zależy od upodobań smakowych lub kolorystycznych. Tuńczyka można zastąpić pokrojonymi śledziami.
Przepis pochodzi z książki: 123 sałatki i surówki siostry Anastazji
Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.
Skomentuj artykuł