Sałatka z tuńczykiem

Sałatka z tuńczykiem
Kolejność układania składników jest dowolna.
slo / s. Anastazja

Kolejność układania składników w sałatce z tuńczykiem jest dowolna. Zależy od upodobań smakowych lub kolorystycznych. Tuńczyka można zastąpić pokrojonymi śledziami - przewrotnie proponuje siostra Anastazja.

Składniki:

  • 2, 3 marchewki,
  • 1 cebula,
  • 20 dag kaszy kuskus,
  • 2 puszki tuńczyka w kawałkach w oliwie,
  • 3-4 jaja,
  • 10 dag sera żółtego,
  • 1/2 pęczka szczypiorku,
  • 1 puszka kiełków sojowych,
  • 1 mały słoik majonezu,
  • sól,
  • pieprz.
  • Marchew ugotować i pokroić w kostkę.
  • Cebulę i szczypiorek drobno pokroić.
  • Jaja ugotować, obrać, oddzielić białko od żółtka i osobno zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  • Kaszę ugotować wg przepisu. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  • Tuńczyka i kiełki sojowe odcedzić.
  • W szklanym naczyniu układać składniki warstwami tak, by co drugą warstwę przełożyć niewielką ilością majonezu.
  • Każdą warstwę doprawić do smaku.
  • Wierzch sałatki przybrać dekoracyjnie.

Kolejność układania składników jest dowolna. Zależy od upodobań smakowych lub kolorystycznych. Tuńczyka można zastąpić pokrojonymi śledziami.

Przepis pochodzi z książki: 123 sałatki i surówki siostry Anastazji

DEON.PL POLECA

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Sałatka z tuńczykiem
Wystąpił problem podczas pobierania komentarzy.
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.