Krem z kurek z płatkami migdałowymi

Krem z kurek z płatkami migdałowymi
(fot. A. Sochacki)
s. Anastazja / slo

No i jak przejść obojętnie obok takiego dania? Siostra Anastazja wie, co dobre - krem z kurek z groszkiem ptysiowym, posypany płatkami migdałowymi...

  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • kawałek selera,
  • kawałek pora,
  • 1 kg kurek świeżych lub mrożonych,
  • 1 szklanka śmietany kremówki,
  • 2 żółtka,
  • 1 kostka rosołowa,
  • 1 cebula,
  • 10-15 dag płatków migdałowych,
  • 2-3 łyżki mąki pszennej,
  • tłuszcz,
  • sól,
  • pieprz.
  • Włoszczyznę oczyścić, obrać i rozdrobnić, dodać około 4 litrów wody, kostkę rosołową, sól i gotować do miękkości.
  • Cebulę pokroić, zeszklić na tłuszczu, dodać oczyszczone kurki, podlać odrobiną wody i dusić około 20 min.
  • Ugotowaną włoszczyznę razem z kurkami zmiksować.
  • Do ok. 1/2 litra zupy dodać mąkę i dobrze roztrzepać.
  • Resztę zupy zagotować, dodając część z mąką.
  • 2 żółtka roztrzepać w śmietance, dodać do zupy i lekko zagotować.
  • Doprawić do smaku.
  • Przed podaniem posypać płatkami migdałowymi.
  • 1/4 litra wody,
  • 4 jajka,
  • 13 dag mąki pszennej,
  • 1/2 kostki margaryny.
  • Wodę zagotować z margaryną i do gotującej dodać mąkę i dobrze roztrzepać.
  • Do przestudzonej masy dodawać po jednym jajku, ciągle ubijając trzepaczką.
  • Pod koniec przez chwilę ucierać w mikserze.
  • Gotową masę kłaść szprycą małymi kupkami na lekko wysmarowaną blachę i piec w temp. 190-200°C.

DEON.PL POLECA

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Tematy w artykule

Skomentuj artykuł

Krem z kurek z płatkami migdałowymi
Wystąpił problem podczas pobierania komentarzy.
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.