Barszcz czerwony kiszony

Barszcz czerwony kiszony
(fot. limaoscarjuliet / flickr.com)
s. Anastazja / slo

Barszcz ma swoją długą tradycję. Dosyć obszerna wzmianka o nim pojawiła się w Encyklopedii staropolskiej. Cezary Biernacki pisarz i encyklopedysta pisał o nim tak: "Barszcz był i jest najpospolitszą, a w miarę dodanych, przypraw, najcelniejszą, prawdziwie polską, z wielkim smakiem, ba i respektem przyjmowaną zupą. Bywa dwojaki, mięsny i postny: pierwszy z uszkami, gotowany zwykle z mięsem wołowem i rurą dla esencjonalności, lub schabem wieprzowym, kiełbasą, słoniną; drugi - czysty lub zabielany, z grzybami, śledziem, kaszą i koprem.

Wypróbujmy koniecznie przepis siostry Anastazji - efekt murowany...

Kiszenie barszczu - sposób I

Składniki:

DEON.PL POLECA

  • 1/2 kg buraczków,
  • 1 litr wody,
  • 1 kromka chleba żytniego.

Wykonanie:

Buraczki obrać, pokroić w plasterki, włożyć do garnka lub do słoika, zalać letnią przegotowaną wodą (tak, aby buraczki były zakryte), dodać chleb, przykryć gazą, pozostawić na 4-5 dni. Zakwas przecedzić, dodać rosół i doprawić.

Kiszenie barszczu - sposób II

Składniki:

  • 1/2 kg buraczków,
  • 1 mała marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • kawałek selera,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • ziele angielskie,
  • liść laurowy,
  • nieco kwasku cytrynowego,
  • cukier,
  • sól.

Wykonanie:

  • Buraczki, marchew, pietruszkę, seler obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać pokrojoną cebulę, czosnek, ziele, liść, sól, cukier.
  • Zalać wszystko gotującym rosołem lub gotującą wodą (wtedy z kostką rosołową).
  • Dodać kwasku (można dodać trochę wody z ogórków kiszonych, ale wtedy zmniejszamy ilość kwasku).
  • Zostawić na noc. Na drugi dzień lekko zagotować, scedzić (można buraczki zalać jeszcze raz wodą i zagotować).

Barszcz doprawić, ma być pikantny.

Więcej w książce: 183 NOWE PRZEPISY SIOSTRY ANASTAZJI

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Barszcz czerwony kiszony
Wystąpił problem podczas pobierania komentarzy.
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.