Pierś z indyka pod pieczarkową kołderką

Pierś z indyka pod pieczarkową kołderką
Pierś z indyka, zapiekana pod kołderką z pieczarek uduszonych ze śmietaną i winem, pomidorów i sera. (fot. cezonia)
apio / DEON.pl

Dziś proponujemy pierś z indyka, zapiekaną pod kołderką z pieczarek uduszonych ze śmietaną i winem, pomidorów i sera. Wyśmienite!

Składniki:

  • filet z indyka
  • 1 duża cebula
  • 1/2 kg pieczarek
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  • 125 ml białego wina
  • sól, pieprz
  • 3 pomidory
  • 15 dag tartego żółtego sera, np.Goudy

Cebulę obrać i pokroić w kostkę.

Pieczarki oczyścić i pokroić w cienkie plastry.

DEON.PL POLECA

1 łyżkę masła roztopić i poddusić na nim cebulę i pieczarki. Kiedy cała woda odparuje, dodać śmietanę i wlać białe wino. Całość zagotować i doprawić solą i pieprzem.

Piekarnik rozgrzać do temp. 180 st. C. Mięso umyć, osuszyć, pokroić na plastry o grubości ok. 2 cm, lekko rozbić i oprószyć pieprzem. Na patelni roztopić 1 łyżkę masła i podsmażyć filety z każdej strony po ok. 3 minuty. Na koniec mięso posolić.

Filety rozłożyć w nasmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym rozłożyć na nich masę grzybową. Pomidory umyć,oczyścić, pokroić w plastry i rozłożyć na mięsie. Całość posypać startym serem żółtym i zapiekać  ok. 20 minut w piekarniku.

Przed podaniem udekorować natką pietruszki i posypać słodką papryką.

Smacznego!

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Pierś z indyka pod pieczarkową kołderką
Wystąpił problem podczas pobierania komentarzy.
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.