Doskonały karczek z grilla

Doskonały karczek z grilla
Czas... na grillowanie! (fot. flickr.com)
apio /DEON.pl

Przed nami długi weekend i szansa na trochę słońca, a więc czas... na grillowanie! A jeśli grill, to obowiązkowo karkówka. Proponujemy doskonały karczek w marynacie, mięciutki w środku, chrupiący zewnątrz, soczysty i aromatyczny.

  • 1 kg karczku wieprzowego bez kości
  • 10 łyżek oleju
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki pikantnego ketchupu
  • po 1/2 łyżeczki suszonej bazylii i majeranku
  • sok z 1 cytryny
  • szczypta chilli
  • pieprz i sól

Mięso opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić na kotlety o grubości ok. 1,5 cm, rozbić tłuczkiem i oprószyć pieprzem i solą.

Przygotować marynatę: wymieszać: olej, ketchup, chilli, sok z cytryny, majeranek, bazylię i przeciśnięty przez praskę czosnek. Grubą warstwą marynaty posmarować kotlety, ułożyć w naczyniu jeden na drugim, zalać resztą marynaty i odstawić na kilka godzin (a najlepiej na całą noc) do lodówki.

Grillować po 10 minut z każdej strony.

DEON.PL POLECA

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Doskonały karczek z grilla
Wystąpił problem podczas pobierania komentarzy.
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.