PAP / tk
Najwcześniejsze gady i ptaki być może nie składały jajek, ale rodziły swoje młode – informują naukowcy na łamach "Nature Ecology & Evolution".
Najwcześniejsze gady i ptaki być może nie składały jajek, ale rodziły swoje młode – informują naukowcy na łamach "Nature Ecology & Evolution".
es
Szybko i ciekawie obiad dla każdego, a dziecko na pewno się uśmiechnie ;)
Szybko i ciekawie obiad dla każdego, a dziecko na pewno się uśmiechnie ;)
KAI / drr
Dekorowanie jaj i dzielenie się nimi - to nieodłączne elementy świąt wielkanocnych. W tradycji chrześcijańskiej dzielenia się poświęconym jajkiem oraz składanie sobie przy tym życzeń radości, zdrowia i szczęścia w życiu rodzinnym, rozpoczyna uroczyste śniadanie wielkanocne. Bywają też jajka - dzieła sztuki jubilerskiej, których ceny sięgają nawet milionów euro. Do najsłynniejszych należą ozdobne jaja wytwarzane od połowy XIX w. przez firmę Fabergé w Sankt-Petersburgu.
Dekorowanie jaj i dzielenie się nimi - to nieodłączne elementy świąt wielkanocnych. W tradycji chrześcijańskiej dzielenia się poświęconym jajkiem oraz składanie sobie przy tym życzeń radości, zdrowia i szczęścia w życiu rodzinnym, rozpoczyna uroczyste śniadanie wielkanocne. Bywają też jajka - dzieła sztuki jubilerskiej, których ceny sięgają nawet milionów euro. Do najsłynniejszych należą ozdobne jaja wytwarzane od połowy XIX w. przez firmę Fabergé w Sankt-Petersburgu.
PAP / drr
Obowiązkowe na wielkanocnym stole jajka nie od zawsze były obecne w naszym menu. Z badań prowadzonych na terenie Wielkopolski wynika, że dopiero we wczesnym średniowieczu ludzie nauczyli się karmić i hodować nioski tak, by korzystać nie tylko z mięsa, ale i z jajek.
Obowiązkowe na wielkanocnym stole jajka nie od zawsze były obecne w naszym menu. Z badań prowadzonych na terenie Wielkopolski wynika, że dopiero we wczesnym średniowieczu ludzie nauczyli się karmić i hodować nioski tak, by korzystać nie tylko z mięsa, ale i z jajek.
KAI / drr
Dekorowanie jaj i dzielenie się nimi - to nieodłączne elementy świąt wielkanocnych. W tradycji chrześcijańskiej dzielenia się poświęconym jajkiem oraz składanie sobie przy tym życzeń radości, zdrowia i szczęścia w życiu rodzinnym, rozpoczyna uroczyste śniadanie wielkanocne. Bywają też jajka - dzieła sztuki jubilerskiej, których ceny sięgają nawet milionów euro. Do najsłynniejszych należą ozdobne jaja wytwarzane od połowy XIX w. przez firmę Fabergé w Sankt Petersburgu.
Dekorowanie jaj i dzielenie się nimi - to nieodłączne elementy świąt wielkanocnych. W tradycji chrześcijańskiej dzielenia się poświęconym jajkiem oraz składanie sobie przy tym życzeń radości, zdrowia i szczęścia w życiu rodzinnym, rozpoczyna uroczyste śniadanie wielkanocne. Bywają też jajka - dzieła sztuki jubilerskiej, których ceny sięgają nawet milionów euro. Do najsłynniejszych należą ozdobne jaja wytwarzane od połowy XIX w. przez firmę Fabergé w Sankt Petersburgu.
PAP / drr
Barwa skorupki jaja, wbrew powszechnej opinii, nie zależy od sposobu żywienia kury, lecz jest jej cechą genetyczną. Polacy preferują jaja beżowe lub brązowe - powiedziała prof. Teresa Majewska z katedry drobiarstwa Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie.
Barwa skorupki jaja, wbrew powszechnej opinii, nie zależy od sposobu żywienia kury, lecz jest jej cechą genetyczną. Polacy preferują jaja beżowe lub brązowe - powiedziała prof. Teresa Majewska z katedry drobiarstwa Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie.
PAP / wab
Jajko było symbolem życia na długo przed chrześcijaństwem. Przez ok. 200 lat po chrzcie Polski jedzenie jaj w Wielkanoc było zabronione, bo kojarzyło się z pogańskimi rytuałami. Z czasem Kościół dokonał udanej reinterpretacji tego symbolu – przypomniał etnolog dr Grzegorz Odoj.
Jajko było symbolem życia na długo przed chrześcijaństwem. Przez ok. 200 lat po chrzcie Polski jedzenie jaj w Wielkanoc było zabronione, bo kojarzyło się z pogańskimi rytuałami. Z czasem Kościół dokonał udanej reinterpretacji tego symbolu – przypomniał etnolog dr Grzegorz Odoj.
PAP / wab
Zaledwie 3 surowe kurze jajka są w stanie utrzymać ciężar dorosłego człowieka. Ze względu na swój kształt i przeznaczenie, czyli ochronę zarodka, jajko to niezwykle wytrzymała konstrukcja.
Zaledwie 3 surowe kurze jajka są w stanie utrzymać ciężar dorosłego człowieka. Ze względu na swój kształt i przeznaczenie, czyli ochronę zarodka, jajko to niezwykle wytrzymała konstrukcja.
PAP - Nauka w Polsce / slo
Jedzenie jaj na śniadanie zmniejsza uczucie głodu i pomaga zredukować liczbę kalorii spożywanych w ciągu dnia - wynika z pracy, którą publikuje pismo "Nutrition Research".
Jedzenie jaj na śniadanie zmniejsza uczucie głodu i pomaga zredukować liczbę kalorii spożywanych w ciągu dnia - wynika z pracy, którą publikuje pismo "Nutrition Research".