KEP: oświadczenie ws. artykułu w "Rzeczpospolitej"

(fot. shutterstock.com)
KAI / ml

Po artykule "Armia ochroniarzy kontra papież", opublikowanym na łamach poniedziałkowej "Rzeczpospolitej", głos zabrało Biuro Prasowe Konferencji Episkopatu Polski.

Specustawa dotycząca Światowych Dni Młodzieży jest inicjatywą strony rządowej, a jej celem jest jak najlepsze przygotowanie tego światowej rangi wydarzenia. Zawarte w artykule twierdzenia są oparte na głosach nieokreślonych osób i nie oddają aktualnego stanu procedowania - brzmi oświadczenie Biura Prasowego Konferencji Episkopatu Polski w odpowiedzi na dzisiejszy artykuł w "Rzeczpospolitej".

Poniżej pełny tekst oświadczenia:
Oświadczenie ws. artykułu "Armia ochroniarzy kontra papież"
1. W artykule pt. "Armia ochroniarzy kontra papież" (T. Krzyżak, Rzeczpospolita, 7.03.2016, s. A5) czytamy, że organizatorem Światowych Dni Młodzieży jest strona kościelna. Jednak nie odpowiada to rzeczywistości. Papież będzie przyjmowany w Polsce jako następca św. Piotra i jako głowa państwa Watykan. Dlatego za organizację Światowych Dni Młodzież odpowiada zarówno strona kościelna jak i państwowa.
2. Przygotowywana specustawa o organizacji Światowych Dni Młodzieży jest inicjatywą strony rządowej, mającą na celu jak najlepsze przygotowanie tego światowej rangi wydarzenia. Główne kontrowersyjne twierdzenia, co do projektu przygotowywanej specustawy, zawarte w artykule, są oparte na głosach nieokreślonych osób i nie oddają aktualnego stanu procedowania.
3. W kwestii współpracy strony kościelnej i państwowej wiążąca pozostaje tutaj opinia bp. Artura Mizińskiego, Przewodniczącego Komitetu Organizacyjnego ds. Wizyty Ojca Świętego w Polsce w 2016 r.: "Bardzo dobrze oceniam przygotowania do Światowych Dni Młodzieży ze strony rządowej. Myślę, że wzajemne relacje i współpracę można określić jako otwarte i partnerskie. Cieszę się z zaangażowania rządu i z wielką nadzieją patrzę w przyszłość".

Tematy w artykule

KEP: oświadczenie ws. artykułu w "Rzeczpospolitej"