Owocowy sposób na wiosenne przesilenie

Owocowy sposób na wiosenne przesilenie
(Fot. shutterstock.com)
Martyna Drzewiecka / Izabela Dutka / br

Nieuchronnie zbliża się koniec zimy i coraz częściej budzą nas ciepłe promienie słoneczne. Dla wielu oznacza to wybudzenie się z zimowego letargu oraz wprowadzenie do życia zmian. Zaczynamy częściej się uśmiechać, planować, uprawiamy sport. Jednak nie dotyczy to wszystkich. Coraz więcej Polaków dopada tzw. przesilenie wiosenne, objawiające się przemęczeniem, melancholią, depresją, bólami głowy, mięśni czy stawów. Niedobór witamin i substancji odżywczych daje się we znaki. Są na to sposoby, najzdrowszym z nich jest picie soków oczyszczających i koktajli.

Po okresie zimowym dostęp do świeżych i wartościowych owoców jest niezwykle trudny. Dobrym sposobem na uzupełnienie brakujących witamin i odnowienie naszego organizmu jest picie soków oczyszczających, które mają wiele drogocennych właściwości.

DEON.PL POLECA




Sok z owoców czarnego bzu wspomaga układ odpornościowy, ma właściwości antyoksydacyjne, dzięki czemu chroni komórki przed stresem oksydacyjnym. Owoce czarnego bzu zawierają kwasy owocowe, witaminy (C, A), sole mineralne ( sodu, wapnia, potasu i żelaza). Pomagają w stanach zapalnych żołądka i jelit oraz jako lek przeciwbólowy w nerwobólach i rwie kulszowej. Owoce te działają przeciwbólowo i lekko przeczyszczająco, pomagają usuwać z organizmu szkodliwe toksyny i produkty przemiany materii w chorobach reumatycznych oraz skórnych.

Owocowy sposób na wiosenne przesilenie - zdjęcie w treści artykułu

Sok z malin - dzięki naturalnym kwasom organicznym ma działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne. Stosowany jest tradycyjnie w przeziębieniach jako środek napotny i obniżający gorączkę. Maliny zawierają mnóstwo witamin (C, E, B1, B2, B6), kwasy organiczne (m.in. cytrynowy, salicylowy), pektyny, cukry, związki śluzowe oraz wiele substancji mineralnych - przede wszystkim potas, magnez, wapń, żelazo. Sok z malin ułatwia przesuwanie się treści pokarmowej.  Ze względu na obecność polifenoli oraz minerałów może wpływać korzystnie na pracę układu krwionośnego oraz układu pokarmowego.

Sok z owoców rokitnika - otrzymywany jest z owoców rokitnika zwanego ananasem syberyjskim. Ma najwięcej witaminy C spośród wszystkich owoców. Sok z owoców rokitnika można pić rozcieńczony wodą lub innym sokiem owocowym w stosunku 1:3 (1 część soku rokitnika i 3 części wody lub innego soku). Owoce rokitnika zawierają antyoksydanty, aminokwasy, mikroelementy (fosfor, żelazo, mangan, krzem, wapń). Ponadto zawierają  nienasycone kwasy tłuszczowe oraz witaminy (A, C, D, E, K, P). Sok warto stosować w stanach osłabienia - w okresie jesienno-zimowym, w obniżonej odporności, w okresach zwiększonej zachorowalności, w czasie rekonwalescencji, w okresie zwiększonej ekspozycji na promieniowanie słoneczne oraz dla ogólnej poprawy kondycji organizmu.

Sok z aronii - aronia zawiera witaminy C, PP, B2, B9, E, składniki mineralne, antyutleniacze i mikroelementy. Jest również źródłem witaminy PP. Sok z tej rośliny ma wiele wspaniałych właściwości zdrowotnych, wytwarzany jest aromatycznych, ciemnogranatowych owoców. Charakteryzuje się kwaśnym, lekko cierpkim smakiem. Sok z aronii sok zapobiega miażdżycy, działa przeciwkrwotocznie i uspakajająco. Jego regularne spożywanie poprawia pamięć i koncentrację, jest także naturalnym eliksirem młodości, ponieważ zapobiega powstaniu wolnych rodników.

Sok z żurawiny - sok z żurawiny otrzymywany poprzez bezpośrednie wyciskanie owoców żurawiny jest doskonałym składnikiem codziennej diety. Działa przeciwnowotworowo, przeciwmiażdżycowo, zapobiega i  jest pomocny w leczeniu wrzodów żołądka, w chorobach przyzębia i dziąseł. Sok jest skuteczny w leczeniu przewlekłych infekcji i zakażeń dróg moczowych. Ma działanie antybakteryjne, utrudnia przyleganie bakterii (E.coli) do ścian układu moczowego. Sok żurawinowy hamuje także rozwój wielu grzybów odpowiedzialnych za choroby skóry, stóp, pachwin. Jest także naturalnym wspomagaczem odporności.

Dobrą alternatywą  i urozmaiceniem dla soków jest picie własnoręcznie przyrządzonych koktajli. Zachęcają nie tylko swoim wyglądem i smakiem, ale przede wszystkim mają dobroczynne działanie dla naszego organizmu. Na szczególna uwagę zasługują koktajle z użyciem opisanych soków, które zawierają 100% naturalnych składników i są świetnym zamiennikiem dla niedostępnych w okresie przedwiosennym świeżych owoców.

Koktajl na przeziębienie

Składniki:
• 100 ml wody źródlanej
•  50 ml soku z malin z lipą - malinaVital Oleofarm
•  Sok z połówki cytryny
• Pół małego jabłka
•  Imbir
Sposób przygotowania:
Zmiksuj dokładnie wszystkie składniki. Gdy koktajl będzie zbyt kwaśny dodaj odrobinę miodu.

Koktajl buraczano-malinowy

Składniki:
• 1 średni buraki
•  1/2 szklanki wody mineralnej niegazowanej
•  50 ml soku z malin - malinaVital Oleofarm
Sposób przygotowania:
Buraka dobrze umyj, następnie ugotuj w wodzie aż będzie miękki. Przestudzonego obierz, pokrój w kostkę i przełóż do dzbanka. Dolej sok malinowy i wodę, następnie rozdrobnij na gładki mus.

Znajdź więcej przepisów!

Materiał sponsorowany

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.