Forum Deon.pl Forum Deon.pl

Kochasz.Nie bij - Sprawa sumienia

Autor Wiadomość
992339534.jpg
Liczba wiadomości: 13
2009-11-26 14:09:09
(...) Stosowanie kar cielesnych pociąga za sobą jeszcze jedną ważną konsekwencję - przeszkadza we właściwym rozwoju sumienia dziecka. Zdarza się bowiem, że bicie likwiduje u niego poczucie winy na zasadzie, że uznaje ono, iż zapłaciło w ten sposób za swoje niewłaściwe zachowanie, czuje się swobodnie, więc ten czyn powtarza, by potem znowu go "spłacić" poprzez przyjęcie klapsa. Wówczas dziecko może samo prowokować bicie. Tymczasem takie dziecko potrzebuje pomocy, by poradzić sobie z własnym poczuciem winy i ze złością. ( ...)

To jeden z wątków dyskutowanego artykułu Kochasz.Nie bij ,ciekawi mnie wasze zdanie.Czy aby autorka tekstu nie posunęła się zbyt daleko ?
Pisząc o karach cielesnych i zestawiając ją z kwestią budowy sumienia.
Czy jest to znak równa się - dałes dzieciakowi klapsa - wykoślawiasz jego sumienie.?
1491403409.jpg
Liczba wiadomości: 1662
2009-11-26 14:41:06
Dla mnie ta teza postawiona w artykule jest bez żadnego uzasadnienia. Przeciez ta kara cielesna jest na samym końcu łańcucha tłumaczenia dziecku o niewłaściwym zachowaniu. A po za tym dzieci nie powtarzają ciągle tych samych złych zachowań. Staram się sobie przypomnieć czy były takie sytuacje kiedy dostałem lanie od ojca i za jakiś czas pomyślałem: - a, zrobie to jeszcze raz, jakoś to lanie przetrzymam. Dla mnie to chora sytuacja. I taka na pewno wymagała by pomocy dobrego psychologa. Ale nie jest to zytuacja normalna, którą mozna by przykładać do wszystkich przypadków.
Liczba wiadomości: 2
2011-09-22 11:51:48
nie wolno krzywdzic dzieci i kropka..
1041712047.jpg
Liczba wiadomości: 5
2012-02-17 06:35:27
Przyłączam się całym sercem do tego tematu.
Zyskujemy tyle ile od siebie dajemy akcja charytatywna
Szybka odpowiedź

Logowanie

Opcja umożliwiająca automatyczne logowanie w serwisie przy kolejnej wizycie. Jest aktywna do momentu wylogowania.
zarejestruj się zapomniałeś hasła?