Forum Deon.pl Forum Deon.pl

Chipsy źle wpływają na inteligencję dzieci

Autor Wiadomość
deon
Gość
2011-02-11 11:48:45
Dzieci, które jedzą dużo przetworzonej żywności, np. chipsów i słodyczy, mają nieco niższy iloraz inteligencji niż rówieśnicy na zdrowszej diecie – wynika z pracy opublikowanej w piśmie „Journal of Epidemiology and Community Health”.
więcej
vege
Gość
2011-02-11 11:48:46
Zdrowa żywność, dużo mniej słodyczy i dużo ruchu, bo inaczej nie zmieszczą się w drzwiach!
Liczba wiadomości: 887
2011-02-12 12:59:05
To jest propaganda, a nie badania.
IQ nie mierzy się z dokładnością do kilku punktów, a już szczególnie u dzieci.

Można by badać dorosłych, ale w grę wchodzi wiele czynników, jak sprawy genetyczne, wpływ otoczenia itp.
Liczba wiadomości: 7
2011-03-07 17:52:41
Podawane wyniki to tzw. wartość średnia - u jednych dzieci zniżka wyniesie 5 pkt. a u innych 15. Podobne wyniki zaobserwowano przy niedoborach jodu u ciężarnych matek - ok. 10 pkt. IQ mniej u dziecka (vide dane FAO).

Mózg człowieka w większej części zbudowany jest z wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (WNKT), m.in: eikozapentaenowego (tzw. EPA), dokozaheksanowego (DHA) i innych z tzw. rodziny alfa-kwasów nienasyconych.
Są to tzw. kwasy tłuszczowe egzogenne - muszą być dostarczone w diecie (mogą to być również ich prekursory, np. kwas alfa-linolenowy (ALA).
Zła dieta to nadmiar kwasów tłuszczowych nasyconych i częściowo uwodornionych (takie są np. w margarynach). Dawniej dawano dzieciom tran (zamiast chipsów?) - podwójna korzyść: wit. D i bogactwo WNKT.
Obecnie w tranie może znajdować się jeszcze jeden składnik - w większych lub mniejszych ilościach wszechobecna metylortęć (przemysłowe skażenie środowiska). Więc dawać dzieciom tran czy chipsy?
Firana
Gość
2012-01-10 02:09:18
Mam nadzieje,ze zywieniowe nawyki dzieci i RODZICOW sie zmienia. ja kupuje mojej trójce czipsy,ale...z owocow i warzyw. Chrupsy sa dla nich bezpieczna forma przyjemnosci, bo to przeciez owoc...w wygodnej formie:)
.
Gość
2012-01-10 06:57:45
Mam nadzieje,ze zywieniowe nawyki dzieci i RODZICOW sie zmienia. ja kupuje mojej trójce czipsy,ale...z owocow i warzyw. Chrupsy sa dla nich bezpieczna forma przyjemnosci, bo to przeciez owoc...w wygodnej formie:)

o naiwności...
(proces obróbki ma znaczenie)
Serwatka
Gość
2012-02-10 02:03:03
Ja tez uwazam,ze takie owocowe czy warzywne chipsy o NIEBO są lepsze od tych normalnych,wiec tez kupuje chrupsy dzieciakom
Szybka odpowiedź

Logowanie

Opcja umożliwiająca automatyczne logowanie w serwisie przy kolejnej wizycie. Jest aktywna do momentu wylogowania.
zarejestruj się zapomniałeś hasła?