Forum Deon.pl Forum Deon.pl

Spór o klapsy - rozmowa z Jackiem Prusakiem SJ

Autor Wiadomość
deon
Gość
2009-12-02 20:19:45
Dlaczego temat stosowania kar cielesnych jako formy wychowywania dzieci powoduje w naszym społeczeństwie tak skrajne reakcje? Czy w imię miłości mamy prawo używać przemocy wobec dzieci? Dlaczego tak zawzięcie bronimy klapsów, a szukając argumentów za, powołujemy się nawet na autorytety Biblii? Co ryzykujemy bijąc?
więcej
matka
Gość
2009-12-02 20:19:45
Karygodne maltretowanie słabszych w ogóle. Klaps na otrzeźwienie z amoku-uważam OK-nie przepraszać-wyjaśnić co najwyżej ,że był to jedyny sposób na załapanie kontaktu---widzę te dwie plamki na ...
tez matka
Gość
2009-12-02 20:24:57
Dzieki Ci drogi Ojcze, jak zwykle madre slowa. Mam nadzieje, ze dzielni obroncy klapsow spod wczesniejszego artykulu zajrza tu i wreszcie sie przekonaja. Moze nie przyznaja sie do tego, ale jednak przemysla. Oby! jeszcze raz dziekuje za ten artykul.
Gog
Gość
2009-12-02 21:02:48
Wyczerpujący dialog własciwych ludzi w odpowiednim miejscu. Chciałbym jednak dodać, że tak jak istotny jest komfort psychiczny dziecka  w procesie wychowawczym, tak niebagatelna jest higiena dziecka i całej rodziny, o czym ostatnio niewiele się mówi.

...każdego dnia rodzice - zgodnie z powszechnie przyjetym standardem  - myją stopy. Najmniejsze zaniedbanie niedopuszczalne.....
1491403409.jpg
Liczba wiadomości: 1662
2009-12-02 21:36:01
Dzieki Ci drogi Ojcze, jak zwykle madre slowa. Mam nadzieje, ze dzielni obroncy klapsow spod wczesniejszego artykulu zajrza tu i wreszcie sie przekonaja. Moze nie przyznaja sie do tego, ale jednak przemysla. Oby! jeszcze raz dziekuje za ten artykul.

Oczywiście, że zajrzałem :) I cóż mam powiedzieć.
Może na przykładzie jednego akapitu:
Dlaczego tak zawzięcie bronimy klapsów? I tylko do jednego w nim się przyznaję: Byliśmy tak wychowywani, więc takie wzorce powielamy. A reszta w mojej ocenie na potrzeby tego artykułu.
No cóż. Może te mądre, psychologiczne wywody są potrzebne? Nie przeczę. Ale tylko w przypadku patologii. I dobrze że są takie poradnie bo to jest jedna z form walki z przemocą w rodzinie.
1770662668.png
Liczba wiadomości: 182
2009-12-02 21:42:03
Książkowa wiedza faceta, który własnych dzieci nie wychowuje (taką mam nadzieję przynajmniej). A bo to jezuici nie stosowali przemocy w swoich kolegiach? Lali aż miło.
131142235.jpg
Liczba wiadomości: 2496
2009-12-02 23:30:29
Zabrakło mi w tym wywiadzie wyjaśnienia czym się różni klaps od innych kar. Każda kara jest formą przemocy, a jednak w wychowaniu jest potrzebna i nagroda i kara. Inaczej będzie to wychowanie bezstresowe, które jest patologiczne. Co to za psychologia, która naturalne zachowania (stosowanie kar w wychowaniu potomstwa) nazywa patologicznymi? I co to za psychologia, która uważa, że klaps jest niezrozumiały dla dziecka? Jak bez kary, bez przykrych doświadczeń, dziecko ma poznać granice tego co nie jest dozwolone?
Przyszedłem rzucić ogień na ziemię i jakże bardzo pragnę, żeby on już zapłonął. Łk 12,49
leszek
Gość
2009-12-03 07:36:50
Zabrakło mi w tym wywiadzie wyjaśnienia czym się różni klaps od innych kar. Każda kara jest formą przemocy, a jednak w wychowaniu jest potrzebna i nagroda i kara. Inaczej będzie to wychowanie bezstresowe, które jest patologiczne.

Nie każda kara jest formą przemocy, i właśnie od tego zależy czy mamy do czynienia z wychowywaniem czy tresurą.

Co to za psychologia, która naturalne zachowania (stosowanie kar w wychowaniu potomstwa) nazywa patologicznymi?

To nie problem psychologii, bo psychologia nigdzie nie nazywa
naturalnych zachowań patologią. Nagrody/kary w wychowywaniu nie są
patologią, to przemoc jest patologią.
I to Twój problem a nie
psychologii, bo to Ty patologię nazywasz naturalnymi zachowaniami, to
Ty nie odróżniasz wychowywania i nagród/kar od przemocy.

I co to za psychologia, która uważa, że klaps jest niezrozumiały dla dziecka?

To Twój demagogiczny wymysł.
Mówienie "kocham cię" i jednoczesne znęcanie się są ze sobą sprzeczne a więc są zachowaniami niezrozumiałymi. W dodatku samo znęcanie się i dręczenie również jest niezrozumiałe.

Jak bez kary, bez przykrych doświadczeń, dziecko ma poznać granice tego co nie jest dozwolone?

Chcesz dowodzić że nauczanie prawa powinno wiązać się ze znęcaniem się nad studentami bo nauczanie tego co nie jest dozwolone musi wiązać się ze znęcaniem się? ;-(
Mylisz różne sprawy... Czym innym jest poznanie jakiejś normy, czym innym jest przestrzeganie jej, a jeszcze czym innym uznanie jej za swoją...
Aby dziecko poznało należy mu powiedzieć, wytłumaczyć, a nie znęcać się nad nim! Ale jak będziesz go represjonować za nieprzestrzeganie normy, to nie dasz mu szansy na przyswojenie jej! Aby dziecko zechciało ją sobie przyswoić musi mieć możliwość dokonania samodzielnego wyboru!
Sztuka wychowania polega na takim przedstawianiu norm aby były atrakcyjne dla dziecka, i na takim stwarzaniu sytuacji wychowawczych w których dziecko jest dyskretnie(!) zachęcane do dokonania pożądanego wyboru i samodzielnie dokonuje wyboru bez wywierania presji!
A to co Ty propagujesz to tresura po której dziecko zachowuje normy wyłącznie wtedy gdy jest pod nadzorem i zagrożeniem represjami!
tk
Gość
2009-12-03 07:40:26
Nasi Ojcowie tacy ładni. O. Jacek Prusak ładny. I o. Józef Augustyn też ładny. Ładni i mądrzy. A bogobojna zakonnica idąc ma wzrok skierowany na dół.
131142235.jpg
Liczba wiadomości: 2496
2009-12-03 08:40:54
Nie każda kara jest formą przemocy, i właśnie od tego zależy czy mamy do czynienia z wychowywaniem czy tresurą.

Leszek podaj mi przykład kary, która nie jest formą przemocy.

I co to za psychologia, która uważa, że klaps jest niezrozumiały dla dziecka?

To Twój demagogiczny wymysł.
Mówienie "kocham cię" i jednoczesne znęcanie się są ze sobą sprzeczne a więc są zachowaniami niezrozumiałymi. W dodatku samo znęcanie się i dręczenie również jest niezrozumiałe.

Demagogia to nazywanie klapsa znęcaniem się.
Przyszedłem rzucić ogień na ziemię i jakże bardzo pragnę, żeby on już zapłonął. Łk 12,49
Szybka odpowiedź

Logowanie

Opcja umożliwiająca automatyczne logowanie w serwisie przy kolejnej wizycie. Jest aktywna do momentu wylogowania.
zarejestruj się zapomniałeś hasła?