Forum Deon.pl Forum Deon.pl

nie-Sakramentalni

Autor Wiadomość
deon
Gość
2010-03-25 10:34:14
Jak ważne jest w dzisiejszych czasach prowadzenie duszpasterstw dla par niesakramentalnych? Obecnie w Polsce działa kilkanaście tego typu grup. W stosunku do ogólnej liczby parafii, jakie są w naszym kraju, jest to jednak mniej niż kropla w morzu potrzeb.
więcej
M
Gość
2010-03-25 10:34:14
Potrzeba więcej opieki duszpasterskiej nad małżeństwami sakramentalnymi będącymi w kryzysie, wtedy będzie mniej nie-sakramentalnych.

Teraźniejszość wymaga zająć się małżeństwa sakramentalnymi będącymi w kryzysie.
Coraz więcej rozwodów wskazuje kryzys malżeństwa, lecz wymiar jego sakramentalności wskazuje jednak na promowanie łaski Sakramentu Małżeństwa jako daru i sily w odradzaniu się małżonków sakramentalnych.
Grażka
Gość
2010-03-25 13:50:56
A ja poczatkowo myślałam, że spotkania dla osób zyjących w związkach niesakramentalnych mają na celu rozejscie się i powrót do swoich małzonków. Bo sadzę,że słowa przysięgi," ńie opuszczę Cię az do śmierci" nie przestają obowiązywac, gdy założy sie nowy zwiazek. Zastanawiam się ,czy nie lepij byłoby gdyby ślubować sobie że np "bedę  z Tobą do czasu wejscia w inny zwiazek." nie byłoby wówczas takich dziwnych sytuacji. Czy bycie nawet w białym zwiazku to oznacz brak grzechu.?Czy wierność małzeńska dotyczy tylko sprawy współzycia?  Nie rozumiem tego. proszę o życzliwą odpowidż,bo ja nie rozumiem podejścia Kościoła do tej sprawy.
R
Gość
2010-03-25 14:14:50
Tego chyba nikt nie rozumie. Nie jestem broń Boże w tej dziedzinie ekspertem. Ale ksiądz na kolędzie mi mówił, że przy "białym małżeństwie" do komuniii św. można przystępować, tylko w innej parafii, by nie siać zgorszenia (inni przecież nie wiedzą, czy to "białe", czy "czarne" to drugie małżeństwo). Zatem, chyba chodzi "tylko" o współżycie fizyczne.
es
Gość
2010-03-25 14:25:21
Zobaczcie spojrzenie z innej strony, mnie to nie dotyczy, ale rozumiem żal porzuconych małżonków,
http://www.opoka.org.pl/biblioteka/Z/ZR/idziemy201009_wierni.html
1491403409.jpg
Liczba wiadomości: 1662
2010-03-25 21:23:00
Była już na tym forum ozywiona dyskusja w tym temacie. Grażka, masz rację. Niestety rzeczywistośc jest inna. Również wg mojej oceny bezwzglednie na pierwszym miejscu, w sytuacji gdy nie ma przeszkód duszpasterstwa takie powinny byc nastawione na rozejście się osób będących w zwiazkach niesakramentalnych. A "białe małżeństwa"? To teoria w parktyce do zastosowania kiedy osoby osiągną odpowiedni wiek :).
R
Gość
2010-03-26 11:39:41
Jurku, na takie duszpasterstwo nikt by wtedy z definicji nie chodził.
1491403409.jpg
2010-03-27 09:18:05
R, oczywiscie nie chodzi o sytuację gdzie ksiądz stałby z batem ;) i rozganiał takie pary. Ale o sytuację, kiedy pokazywałby im mozliwość rozejścia, bardzo wyraźnie pokazywał grzech, dawał środki do podjęcia takiej decyzji. A oni i tak w swojej wolnosci musieliby zdecydować.
leszek
Gość
2010-03-27 14:11:15
R, oczywiscie nie chodzi o sytuację gdzie ksiądz stałby z batem ;) i rozganiał takie pary. Ale o sytuację, kiedy pokazywałby im mozliwość rozejścia, bardzo wyraźnie pokazywał grzech, dawał środki do podjęcia takiej decyzji. A oni i tak w swojej wolnosci musieliby zdecydować.

Już kiedyś pytałem i ja i inni, ale pozostawało to bez odpowiedzi. Nie liczę więc na odpowiedź, ale zapytam: czy tak samo sobie wyobrażasz JurkuS działanie duszpasterstwa niesakramentalnych gdy już mają kolejne dzieci w tych swoich kolejnych związkach?
1491403409.jpg
2010-03-27 16:26:11
A ja juz leszku odpowiadałem. Być może gdzieś to się zagubiło.
Więc odpowiadam raz jeszcze. Nie mam na taką sytuację odpowiedzi. Zostawiam to mądrości kościoła. Tak czy inaczej zostanie samotny rodzic z dziećmi. Chyba, ze w pierwszym małżeństwie ich nie było. Ale to są na tyle szczegółowe sytuacje, że nie da się ich jedną klauzulą rozwiązać.
Szybka odpowiedź

Logowanie

Opcja umożliwiająca automatyczne logowanie w serwisie przy kolejnej wizycie. Jest aktywna do momentu wylogowania.
zarejestruj się zapomniałeś hasła?