Pychotka - słodki przebój Siostry Anastazji

Pychotka - słodki przebój Siostry Anastazji
(fot. Andrzej Sochacki)
S. Anastazja / DEON.pl / apio

Wszystkim, którzy przygotowywać będą świąteczne słodkości polecamy wyśmienitą "Pychotkę" Siostry Anastazji.

  • 20 dag margaryny
  • 40 dag mąki
  • 10 dag cukru pudru
  • 4 jajka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka amoniaku
  • 1-2 małe słoiki powideł

Margarynę, mąkę z proszkiem i amoniakiem, żółtka i śmietanę wymieszać i zarobić ciasto.
Podzielić na 2 części.
Każdą część rozwałkować i wyłożyć na 2 foremki.

Białka ubić z cukrem na pianę.
Oba ciasta posmarować powidłami i nałożyć ubitą pianę.
Można posypać pokrojonymi orzechami.
Piec w temp. 200'C przez 30 min.
Po upieczeniu przełożyć masą.

  • 25 dag masła
  • 1/2 l mleka
  • 5 żółtek
  • 20 dag cukru pudru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

Ugotować budyń i schłodzić.

Masło utrzeć.

Do masła dodawać stopniowo (po łyżce) przestudzony budyń, ciągle ucierając.

Poznaj więcej przepisów na ciasta Siostry Anastazji:

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Pychotka - słodki przebój Siostry Anastazji
Wystąpił problem podczas pobierania komentarzy.
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.