Pyszne drożdżówki Siostry Anastazji

Polecamy przepis Siostry Anastazji na ciasto drożdżowe , doskonałe na małe, pyszne drożdżówki, którymi zajadać będzie się cała rodzinka. Można je nadziać, serem, makiem, marmoladą, nadać im kształty placuszków, rogalików - według upodobania.

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

  • 1 kg mąki
  • 10 dag drożdży
  • 1/2 kostki margaryny
  • (lub masła)
  • 1/2 szklanki cukru kryształu
  • 2 szklanki mleka
  • 5-6 żółtek
  • 1/2 łyżeczki soli


Przesianą mąkę wsypać do naczynia. Do 1/2 szklanki letniego mleka dodać 2 łyżki cukru, pokruszone drożdże i 3-4 łyżki mąki. Wymieszać na jednolitą masę. Tak przygotowany rozczyn odstawić do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z pozostałą ilością cukru. Margarynę stopić na patelni. Do mąki wlać wyrośnięty rozczyn, żółtka, sól, letnie mleko. Wyrabiać ciasto. Gdy będzie odstawać od ręki wlewać porcjami przestudzony tłuszcz, nie przerywając wyrabiania. Wyrabianie należy zakończyć, gdy ciasto jest gładkie, lśniące, odstaje od ręki i od dna naczynia oraz zawiera wiele pęcherzyków powietrza.
 

Po wyrobieniu ciasto pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ciasto jest dobrze wyrośnięte, jeżeli powiększy swoją objętość dwukrotnie.
Z tak przygotowanego ciasta drożdżowego można robić rogaliki, bułeczki z jabłkami, bułeczki z serem (masa serowa jak na sernik), bułeczki z makiem.


Wyrośnięte ciasto rozwałkować na placek grubości 2 cm. Wykrawać szklanką krążki i układać w odstępach na wysmarowanej tłuszczem blasze. Zostawić do wyrośnięcia.


W środku wyrośniętej bułeczki zrobić pałką wgłębienia, nałożyć nadzienie (z sera, maku) i posmarować roztrzepanym jajem.
Piec w dobrze nagrzanym piekarniku.

 

 

Przepis pochodzi z książki:100 nowych ciast. Przepisy siostry Anastazji

 

 

 

 

Czytaj dalej...

Twoja ocena:

Średnia ocen:

4.61

Liczba głosów:

18

Komentarze użytkowników (3)

Sortuj według najnowszych

Zgłoś do moderacji

~dorota 20:17:45 | 2013-02-06
uwielbiam te drozdzowki robilam je juz kilkanascie razy zawsze wychodza .Wspaniale sa z nutella i powidlem sliwkowym :) Ja jeszcze dodaje troszke aromatu waniliowego .Dziekuje siostrze za WSPANIALY przepis !

Oceń 1 odpowiedz

Zgłoś do moderacji

~R 16:40:14 | 2010-11-22
Ile ta Siostra waży?

Oceń 1 6 odpowiedz

Zgłoś do moderacji

~teresa 16:27:32 | 2010-11-22
A gdzie przepisy na pyszne nadzienia???

Oceń 2 odpowiedz

Logowanie

 
Opcja umożliwiająca automatyczne logowanie w serwisie przy kolejnej wizycie. Jest aktywna do momentu wylogowania.
zarejestruj się zapomniałeś hasła?