Słodki Snikers według siostry Anastazji

Słodki Snikers według siostry Anastazji
Nieco pracochłonny "Słodki Snikers Siostry Anastazji" ale za to, jaka rozkosz dla podniebienia - wprost niebiańska! (fot. Andrzej Sochacki)
s. Anastazja / DEON.pl / apio

Wszystkim, którzy przygotowywać będą świąteczne słodkości polecamy wyśmienity Snikers Siostry Anastazji.

Przepis na ciasto pierwsze

  • 7 jaj
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku
  • do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru pudru

Ubić białka z cukrem, dodać żółtka, a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto upiec i przekroić na dwie części.

Przepis na ciasto drugie

  • 25 dag mielonych orzechów
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku
  • do pieczenia
  • 5 białek

Ubić białka z cukrem, dodać orzechy i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Upiec ciasto.

Przepis na masę

  • 5 żółtek
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru kryształu
  • 1 1/2 kostki masła

Żółtka roztrzepać z mlekiem i cukrem, zagotować, ciągle mieszając. Masło utrzeć, dodając przestudzoną masę żółtkową (można do smaku dodać spirytus).

DEON.PL POLECA

Dodatki do snikersa

  • 1 puszka słodkiego mleka skondensowanego (gotowanego przez ok. 3 godz.)
  • 3-4 łyżki krojonych orzechów
  • wiórki czekoladowe

Przełożenie ciasta

Ciasto I (część) - 3/4 masy - ciasto II - mleko skondensowane - druga część ciasta I - pozostała masa na wierzch. Posypać orzechami lub startą czekoladą.

Poznaj więcej przepisów na ciasta Siostry Anastazji:

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.
Tomáš Halík

Płomień, który rozświetla mrok

Pandemia, kryzys ekonomiczny, wojny…

Jak wierzyć w kochającego Boga i Jego bliskość, kiedy wokół rozsypuje się świat? Czy Wcielenie naprawdę coś zmienia? Gdzie szukać Bożej obecności?

Bóg jest niewysłowioną tajemnicą, ale...

Skomentuj artykuł

Słodki Snikers według siostry Anastazji
Wystąpił problem podczas pobierania komentarzy.
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.