Migdałowiec - ciasto bez pieczenia

Migdałowiec - ciasto bez pieczenia
(fot. Muy Yum/Foter/CC BY-NC-ND/ foter.com)
kp

Migdałowiec - nim zachwycisz swoich znajomych. Pyszne ciasto nie wymagające pieczenia.

Składniki:

  • 1 litr mleka

  • 2 duże paczki krakersów

    DEON.PL POLECA

  • ½ szklanki cukru kryształu

  • ½ litra śmietany 30%

  • 1 jajko

  • 1 puszka masy krówkowej

  • 3 łyżeczki żelatyny

  • 1 cukier waniliowy

  • 25 dag masła

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • 15 dag migdałów

  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego

  • 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

  • Do 1 ½ szklanki mleka dodajemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, budyń oraz jajko. Całość dokładnie roztrzepujemy.

  • Pozostałą część mleka zagotujemy z cukrem kryształem oraz cukrem waniliowym.

  • Do gotującego się mleka wlewamy roztrzepaną masę z mąki, jajka i budyniu. Cały czas mieszamy.

  • Gotujemy budyń i odstawiamy do wystudzenia.

  • Trzemy masło i dodajemy masę mieszając aż powstanie jednolita masa.

  • Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki wody.

  • Śmietanę ubijamy i łączymy z żelatyną.

  • Migdały możemy lekko zrumienić na patelni na odrobinie masła.

Przełożenie ciasta:

  • Spód brytfanki należy wyłożyć papierem.

  • Krakersy

  • masa budyniowa zimna

  • krakersy

  • masa krówkowa

  • krakersy

  • bita śmietana

  • Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi.

Smacznego!

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Migdałowiec - ciasto bez pieczenia
Wystąpił problem podczas pobierania komentarzy.
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.