Pieczeń z szynki z ćwiartkami ziemniaków i cebuli

apio / DEON.pl

(fot. flickr.com)

ZOBACZ TAKŻE

Doskonałe danie na weekendowy obiad. Soczysta pieczeń z szynki z aromatycznym czosnkowym sosem, w otoczeniu pieczonych ziemniaczków i cebuli.  Polecamy!

  • 2 kg mięsa wieprzowego z szynki
  • czosnek
  • cebula
  • masło
  • oliwa
  • ziemniaki
  • łyżka mąki
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól, pieprz

 

Mięso umyć i osuszyć. Czosnek obrać, ząbki zgnieść w prasce, wymieszać z solą i pieprzem.  Tak przygotowaną mieszaniną natrzeć dokładnie mięso, zawinąć w folię i na kilka godzin odstawić do lodówki.

Po wyjęciu mięso obtoczyć w mące i obsmażyć na złoty kolor na maśle z oliwą, uważając aby się nie przypaliło.

 

Po opieczeniu mięso przekłożyć do odpowiednio dużej brytfanny, podlać wodą, dodać liść laurowy, ziele angielskie i pokrojoną cebulę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200'C. Piec do miękkości - ok. 1.5 h, pod przykryciem, polewając co jakis czas wytwarzającym się sosem, odkryć na ostatnie pół godziny pieczenia, by mięso się zrumieniło.

 

W międzyczasie przygotować dodatki: ziemniaki umyć i podgotować ok. 10 min. w mundurkach, następnie pokroić na ćwiartki i na ostatnie pół godziny pieczenia mięsa dołożyc do brytfanny, polać sosem z pieczenia.

Kilka cebul pokroić w ćwiartki i również dołożyć na ostatnie pół godziny pieczenia mięsa do brytfanny.

 

Po upieczeniu mięsa sos zmiksować lub przetrzeć przez sito, doprawić do smaku. Mięso polać kilkoma łyżkami sosu, obłożyć pieczonymi ziemniakami i ćwiartkami cebuli. Ozdabić zieleniną. Resztę sosu podać w sosjerce.

 

Czytaj dalej...

Twoja ocena:

Średnia ocen:

4.75

Liczba głosów:

16

Komentarze użytkowników (0)

Sortuj według najnowszych

Logowanie

 
Opcja umożliwiająca automatyczne logowanie w serwisie przy kolejnej wizycie. Jest aktywna do momentu wylogowania.
zarejestruj się zapomniałeś hasła?