Ryba po grecku - świetna na zimno i na ciepło

Ryba w jarzynach na "pomidorowo", znana wszystkim jako ryba po grecku to danie, które od lat zachwyca. Wybornie smakuje na zimno, ale na gorąco też ma swoich zwolenników. Najlepszy smak uzyskuje na drugi dzień po przygotowaniu.

 

 

 

 

Składniki: 

  • 1 kg filetów rybnych (może być mintaj lub morszczuk)
  • 1 kg marchwi
  • 4 duże pietruszki
  • 1 mały seler
  • 5 cebul
  • koncentrat pomidorowy
  • 2 jajka
  • pół cytryny
  • 1 łyżka cukru
  • liść laurowy, ziele angielskie
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia


Filety rybne opłukać, pokroić na kilka części, wrzucić do miski, skropić sokiem z cytryny i odstawić na ok. godzinę do lodówki. Następnie roztrzepać jajka, zamaczać kawałki ryby w jajku i smażyć na oleju, nie spiekając.

Cebule pokroić w piórka. Zeszklić na oleju i dodając 1 łyżkę cukru. Marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce o grubszych oczkach. Do dużego garnka wlać na dno ok 2 cm wrzącej wody i wrzucić starte warzywa. Doprawić przyprawami . Dusić ok 10 minut. Następnie dodać sporo koncentratu pomidorowego i dusić jeszcze ok. 15 minut. Na koniec odparować.

Ułożyć w salaterce rybę i sos warstwami: sos-ryba-sos-ryba, udekorować zieleniną.

 

Polecamy!

 

 

Czytaj dalej...

Twoja ocena:

Średnia ocen:

5

Liczba głosów:

11

Komentarze użytkowników (6)

Sortuj według najnowszych

Zgłoś do moderacji

MonikaS 22:19:01 | 2010-10-15
Joan dziekuje;-)

Oceń odpowiedz

Zgłoś do moderacji

joan 21:05:53 | 2010-10-15
Monika, co do koncentratu pomidorowego, to wiesz, zależy od gustu/smaku i od tego, jak mocny jest koncentrat, bo one trochę się różnią. W przepisach jest różnie podawane- zazwyczaj cały mały słoiczek i tyle możesz sobie przygotować. Na początek weź może ze cztery łyżki. Ja przed dodaniem koncentratu rozprowadzam go trochę z wodą w małym naczynku, bo wtedy łatwiej się rozpuszcza w całości. Zamieszasz przez chwilę i zobaczysz, co będzie się działo- dodasz wg potrzeby. Ja robiłam tę rybę wiele razy, ale nie potrafię powiedzieć ile tego koncentratu dodaję, połowę słoiczka to na pewno. A co do przypraw, to o ile nie jest to sól albo papryka ostra to możesz eksperymentować:)) Ja dodaję zioła prowansalskie.

Oceń odpowiedz

Zgłoś do moderacji

MonikaS 20:35:55 | 2010-10-15
Co do tej rybki po grecku... stawiam swoje pierwsze kroki w gotowaniu a chciałabym zrobić te rybe. Prosze o dokładny przepis - na te ilosc ryby ile to jest "sporo koncentratu pomidirowego?" Ile tego ziela angielskiego czy liścia laurowego dać? Na przyszłosc, błagam pomyslcie o takich jak ja, którzy jeszcze nie umiej gotowac na wyczucie!!!! Bo przezde wszystkim tacy korzystaja z tych przepisow!

Oceń odpowiedz

Zgłoś do moderacji

joan 21:35:52 | 2010-08-27
Też lubię rybę po grecku. Moja prawie taka sama- tylko bez cukru i trochę wiecej selera.
A co do piątkowego postu, o czym pisze Teresa... chyba Polska jest jedynym krajem, gdzie w piątki katolików obowiązuje wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych. W innych krajach raczej zachęca się wiernych do samodzielnego zobowiązania się do jakiegoś czynu pokutnego/miłosiernego. To chyba lepsze rozwiązanie- na pewno sprzyja bardziej świadomemu obchodzeniu tego szczególnego dnia tygodnia. Czemu ryba albo jakaś wymyślna bezmięsna potrawa miałaby być  bardziej postna niż mięso?

Oceń odpowiedz

Zgłoś do moderacji

~teresa 15:43:13 | 2010-08-27
  I jeszcze jedno Darwinowskie spostrzeżenie- ludzkość od zarania była mięsożerna...inaczej Bóg zabroniłby nam spożywać pomarańcze.

Oceń odpowiedz

Zgłoś do moderacji

~teresa 15:42:01 | 2010-08-27
Śmieszy mnie ostatnio problem piątkowego postu. Zastanawiam się dlaczego ludzie mają z tym kłopot,żeby w jeden dzień tygodnia  nie wziąć do ust mięsa.Nawet to kanoniczne zastrzeżenie z książeczki do nabożeństwa - obowiązuje od 14-60 rż jest dziwny. W każdym wieku można pościć,a już od momentu przyjęcia Komunii  św. Pierwszy raz- zwłaszcza.

Oceń odpowiedz

Logowanie

 
Opcja umożliwiająca automatyczne logowanie w serwisie przy kolejnej wizycie. Jest aktywna do momentu wylogowania.
zarejestruj się zapomniałeś hasła?