Bruschetta - doskonała przekąska

Bruschetta - doskonała przekąska
(fot. jamailac / flickr.com))
slo

Bruschetta to doskonała przekąska. Pierwotnie była prostym daniem rolników - plantatorów oliwek (mogła narodzić się w tłoczniach, gdzie robotnicy spędzali wiele godzin przy monotonnej pracy, opiekając na ogniu kawałki chleba, polewając oliwą i posypując solą).

Składniki:

  • 4 kromki pszennego chleba
  • 2 pomidory       
  • 1 pęczek grubo pokrojonej
  • bazylii  
  • sól         
  • pieprz
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy

Sposób przyrządzania:

  • kromki chleba opiec w tosterze, piekarniku lub na grillu
  • pomidory pokroić w drobną kostkę i wymieszać z posiekaną bazylią
  • posolić i przyprawić pieprzem
  • opieczone kromki chleba natrzeć rozkrojonym ząbkiem czosnku
  • pomidory z bazylią ułożyć na wierzchu - skropić oliwą
  • udekorować listkami bazylii

DEON.PL POLECA

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Bruschetta - doskonała przekąska
Wystąpił problem podczas pobierania komentarzy.
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.