Kurczakowe kule z serem i boczkiem

Kurczakowe kule z serem i boczkiem
(fot. Andrzej Sochacki)
S. Anastazja / DEON.pl / apio

Kaloryczne, ale jakie dobre! Od czasu do czasu można sobie pozwolić na odrobinę szaleństwa, ulegamy więc pokusie i polecamy Wam przepis z repertuaru Siostry Anastazji.

  • 6 pojedynczych filetów z piersi kurczaka
  • 30 dag startego sera żółtego
  • 20 dag boczku wędzonego
  • 2-3 jaja
  • mąką pszenna
  • bułka tarta
  • olej
  • pieprz
  • sól

Filety wymyć, wysuszyć i przeciąć wzdłuż (na pół), delikatnie rozbić i doprawić.
Boczek pokroić w kostkę, stopić i odlać tłuszcz.

Ser żółty wymieszać ze skwarkami i doprawić do smaku.

Na każdy plaster nałożyć farsz, zawinąć i uformować kształt kuli. Panierować w mące, roztrzepanym jaju i bułce tartej. Smażyć na głębokim tłuszczu do uzyskania złotego koloru.

DEON.PL POLECA

Boczek można zamienić na pokrojone grzybki lub przygotować farsz wg własnego pomysłu.

Podawać z pieczonymi ziemniakami, ryżem i surówkami.

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Kurczakowe kule z serem i boczkiem
Wystąpił problem podczas pobierania komentarzy.
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.